Bulgarianova.bg•culture•2 days ago
Istorija kozučenih kominčeta
Stance: unknownLanguage: bgSummary quality: 0.70Importance for readers: 40.0%
Keywords:
kurtoskalacstrdelniktransilvanija
Article Details
Datum objavljivanja
12/25/2025, 12:00:00 AM
Source
nova.bg
Country
Bulgaria
Summary Quality
0.7
Vaznost clanka
0.4
Pozicija na home page-u
0.78

Summary
Tekst istražuje poreklo i razvoj kominčeta, tradicionalnog peciva koje se pravi od testa uvijenog oko šipke i peče nad žarom, pokazujući njegov put od srednjeg veka do danas. Prva receptura bliska modernom obliku zabeležena je 1784. u Transilvaniji, a poreklo se povezuje sa Šekeljima. Opisuje se karamelizovana korica tokom pečenja i mekana unutrašnjost, uz nadovezane dodatke orašastih plodova i začina u 19. veku, te potrebe za glačanjem testa u 20. veku. Danas su kominčeta popularna na ulicama Evrope, uz varijante poput Trdelníka.
Read Full Article
This is a summary of the original article. To read the full article with all images and formatting, click the link below.
Read Original Article