Kao polako otkucavajući sat: šta dnevno jedno piće radi organizmu?
Keywords:
Article Details
Datum objavljivanja
12/26/2025, 10:36:55 AM
Source
origo.hu
Country
Hungary
Summary Quality
0.68
Vaznost clanka
0.8
Pozicija na home page-u
0.47
origo.huSummary
Studija koju su vodili Dr. Sharayu Mhatre uporedila je 1.803 potvrđena slučaja raka usne šupljine sa 1.903 zdravih kontrolnih ispitanika iz pet istraživačkih centara (2010–2021). Rezultati pokazuju da i minimalne količine alkohola povećavaju rizik: dnevno 9 g alkohola povećava rizik za oko 50%, dok čak i manje od 2 g dnevno može biti povezano s rakom. Rizik je viši kod konzumacije različitih vrsta alkohola: međunarodna alkoholna pića povećavaju rizik za 72%, a lokalno proizvedena 87%. Kombinacija alkohola i žvać tobakom značajno povećava rizik. Zaključak: nema sigurne nivo alkohola u kontekstu raka usne šupljine.
Read Full Article
This is a summary of the original article. To read the full article with all images and formatting, click the link below.
Read Original Article